Svendborg er Fyns anden største by og en gammel en af slagsen. Allerede i 1100-tallet kender man til opbygningen af en borg ved sundet - kaldet Ørkild, hvoraf der i dag kun er resterne af et voldsted. Rundt om borgen voksede et fiskerleje og siden en by op. Navnet Svendborg var oprindeligt Swineburg og kan have henvist til de vildsvin, der fandtes i skovene omkring borgen. Eller det kan henvise til de mange marsvin, der fandtes i sundet.
Byen fik købstadsrettigheder af kongen i 1253. Siden dengang til i dag har byen været berørt af historiske fejder og krige som Grevens Fejde, Svenskekrigen og Napoleonskrigene - og har som kendetegn haft den maritime foretagsomhed, der bl.a. blev iværksat af bl.a. Maerskfamilien.
Det er stadig den maritime historie, der ses og mærkes tydeligt i den hyggelige by med de mange fine bindingsværksbygninger og snoede gågader. Her er en charme og en atmosfære; om det er oppe i byen eller nede ved havnen, der sjældent glemmes.
Fakta: Byen fejrede i 2003 sit 750 års jubilæum. Byen har ca. 27.000 indbyggere og er som kommune med i det fynske kommunesamarbejde Udvikling Fyn. Byen ligger ved Svendborgsund og har flere færgeruter - samt broen til Tåsinge bygget i 1966.