Program

Dag 1: Svendborg-Ærøskøbing - Badehusene: 4-6 km
I tager færgen fra Svendborg til Ærøskøbing, og har fået tilsendt billetterne med resten af pakkematerialet. I ankommer til Ærøs eneste købstad, den gamle fisker- og købstadsby Ærøskøbing, der blev anlagt tilbage i middelalderen. Byen er bl.a. kendt for de smukke døre, skæve huse og de berømte badehuse fra 1920'erne, som I vil se ved selvsyn i morgen.
I går op til jeres overnatningssted og indkvarterer jer og bagagen. Derefter kan I fint få tid til at gå en tur, måske langs Vesterstranden ud til Urehoved, hvor man kan betages af de hyggelige badehuse fra dengang, hvor strandbeskyttelse ikke var et offentligt emne. Derefter er det oplagt at gå tilbage til byen og får tid til at se de mange smukke huse i en by, der indtil 1867 juridisk var under Hertugdømmet Slesvig. Den Gamle Købmand og Dukkehuset er begge et besøg værd, ligesom det er et must at få en øhavsis nede på havnen. 

Forplejning: - / - / -
Overnatning: B&B/hotel

Dag 2: Ærøskøbing - Søbygård - Søby: 19 km

Efter en solid morgenmad pakker I dagsrygsækken og madpakken. I vandrer nu ned langs havnen og ud af Ærøskøbing. I går tæt på vandet de første mange kilometer og mærker Inden og saltvandet i hår og ansigt. Ved diget over Stokkeby Nor kan I måske være heldig at se en trane eller to, men ellers vandrer I Idere langs vandet, forbi rester af gamle skove, tegludskibningssteder og vandhuller med klokkefrøer. I dag er det meste af Ærø skovløs, da træet blev brugt til teglbrænding og skibe, men staten har dog genplantet lidt skov hist og pist.

Derefter går I ind i et smukt kuperet landskab, der blev etableret i 2005 som Ærø Naturpark. Her afgræsser heste og køer området, der ellers får lov at passe sig selv og udfolde sin mangfoldighed. I stikker op ad den gamle hovvej - til hoveriarbejdet for Søbygaards herremand - og ender oppe ved Søbygaard. Her indtager I den medbragte frokost - hvis I har kunnet vente så længe - og får måske en rundvisning eller ser en af stedets skiftende udstillinger. Borganlægget stammer tilbage til 1100-tallet og er et usædvanligt bygningsanlæg. Og så er udsigterne helt uovertrufne. I vandrer videre forbi Vitsø Nor, der tidligere var en fin fjord, men nu skal udvikles til sø og naturplejeområde.

Nu er I næsten ved målet, Søby, som er en nyere havne- og fiskerby, der i dag mest er kendt for Sæberiet; en lille sæbe- og saltvirksomhed, der bor lidt uden for Søby. Normalt har de lukket om lørdagen, men måske kan I få lov at stikke hovedet ind. Efter en lille pause i Søby er det tid at vende hjemad til basen igen. I returnerer til Ærøskøbing med bus, hvor I lige har tid til at slappe af og hvile ryg og ben. 

Forplejning: M / F / -
Overnatning: B&B/Hotel

Dag 3: Ærøskøbing - Marstal - Ærøskøbing - Svendborg, 18 km
Efter morgenmad pakker I sammen og stiller bagagen i receptionen. I forlader derefter det skønne overnatningssted og vandrer ad Nevrestien med kurs mod søfartsbyen Marstal. Ad markstier, en smule landevej og langs med vandet, vandrer I af sted over den østlige del af øen, hvor vinden altid er oplagt til tagfat.

I vandrer forbi Gråsten Nor, hvor I måske er heldige at se sjældne fugle, og derefter over strandenge, hvis særlige græstuer vidner om århundrede uden opdyrkning. I traver gennem Skovlandet ad gode stier og videre ind gennem Bondebyen Marstal, der igennem mange år var socialt adskilt fra skipperbyen Marstal. I ender inde i centrum af Marstal, som det hele hedder i dag, hvor I lige vil smutte forbi en café og smage på øens chokolade og bolsjer - Øhavets chokolade og Ø-bolsjer. Øhavets chokolade fremstilles på Marstal Vandrehjem og indeholder de fineste råvarer fra hele det Sydfynske Øhavsområde.

Derefter går I ud af Marstal igen, langs landevejen indtil I når Gråsten Nor. Denne gang går I sønden om Noren, til I igen slår ind på Øhavsstien. I går nu forbi den 3200 år gamle Kragenæs jættestue, den tidligere galgebakke Vorbjerg Galgebakke, men har inden da fundet en hyggelig kaffeplet, hvis I har lyst til en kop medbragt te eller kaffe. Sent på eftermiddagen indtager I igen Ærøskøbing. Derefter mødes I med bagagen ved havnen og tager færgen retur til Svendborg - forhåbentlig med tasken fuld af gode oplevelser fra det Sydfynske Øhav. Det er tid at sige farvel og forhåbentlig på gensyn.

Forplejning: M / F / -